Hvis du ikke har en klar ide om, hvordan du skal afslutte din tale, risikerer du at tabe dine vigtigste pointer på gulvet. Ordene, du indleder din tale med, og især ordene, du afslutter med, kan være det indhold, der huskes i længere tid end stort set alt andet i din tale. Derfor er det også vigtigt, at du her sætter ekstra trumf på dit budskab.
Som vi har været inde på i de fleste indlæg her på bloggen, handler en tale om at skabe en følelsesmæssig forbindelse med og oplevelse for dit publikum. Tager du ordet i en forsamling, er det aldrig nok bare at formidle information. Det vil kede tilhørerne i søvn. En nem måde at få følelser vævet ind i din tale er at vælge ord, der synger, ikke mumler. Når man skriver taler, lyder der et mantra. Hellere lidt mere knald på end lidt mindre.
Når du planlægger en tale, skal du spørge dig selv undervejs i processen, hvorvidt hvert element af talen understøtter dit overordnede budskab. Groft sagt skal hver en sætning pege ind i finalen, din afslutning.
Så hvordan afslutter du din tale på en måde, der ræsonnerer i publikum i timer, måske hele dage (eller endnu længere) efter du har haft ordet? Der er flere veje, du kan gå. Læs med her for at finde ud af hvilke.
Afslut med andet end ‘Tak’
Af den simple grund at det både er for nemt og for dovent. De bedste talere i verden slutter stort set aldrig deres taler med et ’tak’. I stedet finder de kreative og overbevisende måder at sætte det sidste punktum. To ligefremme måder at gøre det på kan enten være ved at referere tilbage til en anekdote, du startede talen med, eller færdiggøre en fortælling, du ikke har givet slutningen på endnu. Hvis det er muligt, kan du her inddrage talens overordnede temaer og koble dem på anekdoten eller fortællingen.
Inddrag en historie i afslutningen
Har du en historie i gemmerne, der perfekt illustrerer din tales budskab? Så kan det være i afslutningen af talen, du hiver den frem. Du behøver ikke gøre som i det øvrige eksempel, hvor historien bliver fortalt i starten. Du kan beholde den til sidst. Historien, du afslutter med, skal gerne have en form for morale eller tema. Du skal heller ikke være bange for at fortælle, hvad det er, som den allersidste bemærkning. Det vil sandsynligvis skabe en eftertænksomhed hos dit publikum.
Slut med en opfordring
Er du til bryllup, kan din afsluttende opfordring være i stil med: Elsk hinanden ordentligt og for evigt – det er mit ægteskabsbud til jer! Er du til rund fødselsdag, kan du sige: Lad alle os her i lokalet være med til at gøre dit næste tiår til dit bedste! Eksemplerne er ikke fantastiske, men forhåbentlig illustrerer de pointen. En stærk opfordring kan virke som en lille eksplosion i slutningen af talen. Den opløfter publikum i en fælles ånd.