50 83 10 06 trine@festtaler.dk

Min gode ven og kollega Nick Morgan (en af USA’s dygtigste kommunikationsteoretikere) skrev for nylig et indlæg i anledningen af sit jubilæum som blogger. Indlægget handlede om, hvorvidt det er nødvendigt at øve sin tale, selvom den skal holdes på Zoom. Mange fortæller måske sig selv, at det ikke i samme grad er vigtigt at være bevidst om sit kropssprog online. Det er ikke rigtigt.

Læser du videre, vil jeg opridse de vigtigste pointer fra Morgan. Og så vil jeg give dig gode tips til, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du skal øve din Zoom-tale.

Gør det talen mekanisk, hvis du øver dig for meget?

Når du har et publikum, er det din fornemmeste opgave at etablere en ægte forbindelse til dem. Det er svært, hvis du har næsen nede i papiret, eller hvis ethvert ord, der kommer ud af munden på dig, virker totalt indstuderet.

At øve sig på sit talemanuskript igen og igen (og igen) er en af de største tjenester, du kan gøre dig selv som taler. Mange, der skal holde en tale, forsøger at snige sig udenom at øve. Og det er, fordi de frygter, at det kan blive for øvet, for mekanisk og indstuderet. Men det modsatte vil ske, hvis du øver dig nok. At kunne sin tale udenad betyder også, at du føler dig sikker i at fravige manuskriptet. Du ved, at du altid kan komme tilbage til det. På den måde vil din tale i publikums ører lyde flydende. De vil få en følelse af, at du virkelig er til stede i øjeblikket sammen med dem.

I sit blogindlæg skriver Nick Morgan, at én ting for alvor ændret sig i talelandskabet. Og det er omfanget af, hvor mange taler der holdes virtuelt. Morgan understreger, at den virtuelle tale om muligt kræver endnu mere øvelse end den fysiske.

Som at råbe ud i et stort intet

Her er et tip til enhver leder, der skal holde en virtuel tale til en kollega eller medarbejder, og ønsker at krybe udenom processen med at øve: Lad være. Du har brug for mere øvelse, ikke mindre, hvis du vil virke kompetent og forberedt på skærmen.

Men hvorfor forholder det sig egentlig sådan? Lad os gå i dybden med, hvordan menneskelige interaktioner præges af det digitale rum. Når du præsenterer på Zoom, betyder det, at du får omkring nul feedback fra dit publikum. Især, hvis de har slukket deres mikrofon – eller endnu værre både deres mikrofon og kamera.

Derfor vil du, mens du holder talen, sandsynligvis ikke have nogen anelse om, hvordan dit publikum reagerer på det, du siger, og det er de færreste, der ikke synes, det er en smule forstemmende at tale til det store intet. Måske er det tanken om denne situation, der afholder dig fra at øve, men hør! Bid hovedet af al skam! Du skal ikke bare øve talen, men også hvordan du leverer den – med hele kroppen. Så du skal ikke bare tale til det store intet, du skal også gestikulere til det. Først, når du er tryg ved både det verbale og det nonverbale, kan du skære igennem med dit budskab.

Brug en god bekendt som prøvekanin

Det kan godt være, at du ikke i forvejen har tænkt over, hvor altafgørende publikums løbende reaktioner på din tale er. Men undervejs i din præsentation er det uundgåeligt, at du vil savne at få den feedback. Når du holder en tale, giver du en masse energi til rummet, og under normale omstændigheder ville publikum give dig samme energi tilbage. Men på Zoom får du intet til gengæld; og det er drænende.

To mænd hilser hinanden igennem mobilerne

Credit: Pixabay

Derfor er du simpelthen nødt til at øve din tale, så du nailer, hvordan den skal leveres og på ingen måde er i tvivl om, at du har fat i noget rigtigt. Det er lige så meget for din egen skyld som for publikums. Jeg vil også foreslå, at du spørger en god bekendt, om du må låne deres øre til lige én gang til at øve din tale. Jeg kan ikke sige det nok gange, ligesom du heller ikke kan øve dig nok gange: Øv, øv, øv!