50 83 10 06 trine@festtaler.dk

Hvor ofte har du ikke siddet til timelange præsentationer og smugkigget på din smartphone, hvis ikke ligefrem forsvundet ned i den, fordi oplægsholderen var for lang i spyttet eller at du forlængst havde fattet pointen? Tænk hvis samme oplæg og samme oplægholder havde kunnet ‘oplyse’ dig på 5-6 minuter?

Ignite
Den ultimative stresstest for en taler eller foredragsholder, der holder af at folde sig selv og sin viden ud, er et nyt oplægskoncept – Ignite – som to gæve gutter, Hans og Jimmy, har importeret til Danmark fra USA

Forestil dig at du står foran 100-250 personer, og du kun har fem minutter til at præsentere dit emne. Ikke hvilke som helst slags fem minutter, men fem minutter fordelt på 20 slides, der automatisk skifter hver 15. sekund. Og det uanset om det passer til din talestrøm eller ej.

Practice what you preach
Som rådgivende retoriker er man en kylling, hvis man ikke engang i mellem tager sig egen medicin, og praktiserer hvad man prædiker. Jeg har skrevet, holdt og analyseret mange taler, privat som offentligt, men ved den 9. Ignite-event i Danmark skulle jeg selv afprøve Ignite-konceptet, der adskiller sig i form fra den konventionelle talegenre.

Som professionel rådgiver, retoriker og taleskriver vil jeg naturligvis gerne kunne rådgive talere og oplægsholdere om begge dele. Så afsted med mig – efter 40 timers forberedelse! Antallet af timer vender jeg tilbage til…

Emnet var en præsentation af “Skovflåtmodellen® – hvis dit omdømme ikke skal have borrelia”, der henviser til den bog jeg skriver på, om en ny kommunikationsmodel til alle afsendere, der tager deres omdømme alvorligt.

Konceptet
Ignite er stressende og på alle måder udfordrende, men skægt. Som sagt SKAL taleren bruge præcis 20 slides, der hver vises i 15 sekunder, hvilket selvsagt rammer præsentationen ind til sharp fem minutter. Det lyder lettere end det er, skulle jeg hilse at sige.

Der er ikke tid til at kigge på hverken smartphone, iPad eller manuskript for hverken publikum eller taleren. Det sidste kom lidt bag på mig selv, der er meget stor faglig fortaler for altid at være velforberedt, aldrig spilde publikums tid og altid arbejde med manuskript – ikke håndholdt, men indholdsmæssigt.

Japan fik idéen
Den første Ignite fandt sted i Seattle i 2006, og er i sin oprindelse et amerikansk fænomen. Siden opstarten har Ignite-arrangementer spredt sig over kloden, og er blevet et internationalt fænomen. Men idéen til disse power-præsentationer startede i 2003 i Japan.

Her hedder konceptet PechaKucha, og den første PechaKucha-Night, hvor nogle arkitekter ville udfordre de timelange og søvndyssende præsentationer, vi alle kender, men knap kan huske indholdet af – andet end nogle highlights. Men hvis man alligevel kun kan huske highlights’ne, hvorfor så ikke koncentere en power-præsentation om disse, har grundtanken været.

Forberedelse
Normalt ville jeg i rådgivningen af en præsentation gå den eksemplariske vej med brainstorming, fokusering, rubricering, storyline, storybord, sekvenser, sentenser, manuskript, memorering og levering. Det var sådan jeg selv forberedte mig til Ignite-Denmark, og derfor løb tidsforbruget op i 40 timer. Altså to timer pr. slide!

Nu kan man aldrig forberede sig for meget, vil jeg påstå, men man kan forberede sig forkert. En anden gang, og når jeg skal rådgive andre om Ignite-konceptet og power-præsentationer, vil jeg gå anderledes til værks.

Genre
Under den tredje slide – i selve fremlæggelsen – gik det op for mig, at jeg havde forberedt mig forkert i forhold til genren. At jeg burde have prioriteret anderledes. Denne erkendelse – midt i præsentationen – distraherede mig noget, og fik mig kortvarigt kørt af sporet, hvilket er uvurderlige lærepenge, når man skal rådgive andre om power-præsentationer som Ignite-formen er en del af.

En power-præsentation adskiller sig fra den retoriske talegenre ved at være mere stand-up-agtig i sin form, eller mere pitch-agtig. Derfor skal forberedelsens tyngde flyttes fra de første faser (brainstorming, fokusering, rubricering, storyline og  storybord) til de sidste faser: sekvenser, sentenser, manuskript, memorering og levering. Og ja, jeg anbefaler som altid, at du øver dig – flere gange – inden selve leveringen.

Din egen power-præsentation
Også jeg havde forberedt leveringen af min power-præsentation – men ud fra talegenrens dyder – og ikke ud fra hvad, der virker i stand-up eller pitching. Det var utrolig spændende at prøve Ignite-konceptet, meget udfordrende og anderledes end alle andre oplæg, jeg har prøvet kræfter med.

Det er en erfaring jeg ikke ville have været foruden, og som man næppe kan læse sig til, eller opnå alene ved at se andres oplæg (selvom det hjælper). Jeg ser derfor frem til at kunne rådgive andre om, hvordan I kan forberede jeres egen power-præsentation. Hvis I altså tør udfordre genren?

Ps. Hvis du vil læse mere om præsentationer, og hvordan du arbejder med visuelle virkemidler for at påvirke dit publikum, så vil jeg anbefale dig bogen: Resonate af Nancy Duarte. Hvorfor netop Duarte er blevet en guru inden for denne genre, kan du måske fornemme på videoen her.