Der er en uge til kommunalvalget 2013, og der kæmpes løs både i og på medierne. Langt de fleste tiltag forekommer traditionelle trods det, at mange kandidater og partier har taget de sociale medier i brug.
Politisk branding er dog ikke gjort med en kampagne på Facebook de sidste tre uger før valget. Der skal meget mere til. Både kandidater og partier er nemlig mere afhængige af WOM – Word Of Mouth – end de selv er klar over. Det har jeg skrevet en lang og uddybende artikel til Dansk Magisterforening om.
Forskningen viser nemlig, at vi i høj grad er tilbøjelige til at vælge produkter og budskaber, som vores netværk anbefaler. Men netværk er andet end Facebook, Twitter og den øvrige palet af sociale medier. Netværk og samtale er også, hvad der tales om i kantinen, over hækken og i badmintonklubben. Faktisk sker kun syv procent af al WOM online. Resten foregår IRL – altså ude i virkeligheden mellem os alle sammen, når vi mødes.
Politisk kampagne ala Martin Luther King
De sociale medier er purunge, og selvom vi allerede tager dem for givet, har vi først de seneste år arbejdet med online-WOM. Indtil da måtte andre metoder i brug, metoder der i visse tilfælde var MEGET effektive.
Den 28. august 1963, i forbindelse med den store borgerrettighedsmarch “March on Washington for Jobs and Freedom”, holdt Martin Luther King sin fantastiske og berømte “I have a dream”-tale på trapperne til Lincoln Memorial i den amerikanske hovedstad Washington D.C.
Der mødte 250.000 mennesker op på samme samme tid og samme sted. Enhver politikers våde drøm. Og vel at mærke uden brug af sociale medier, computere og mobiltelefoner. Det var helt andre kampagnetiltag, der fik folk til møde frem og støtte op.
Vi kender alle “I have a dream”-talen, og vi kender storytelling’en omkring den.
Med hvad med brandingen af Martin Luther King som politisk leder?
Hvad kan talen lære os om at udvise kommunikativt lederskab?
Og hvordan kan vi overføre analysen til sociale medier og politisk branding anno 2014?
I have a dream-talen som strategi
Hvis du ikke allerede har hørt Martin Luther Kings “I have a dream”-tale (der havde 50 års jubilæum i år) i sin fulde længde, bør du unde dig selv oplevelsen her.
Når man nærstuderer talen som strategi for politisk branding, finder man 7 nøglebudskaber, der kan kopieres om bruges i en nutidig kontekst – herunder i en kommende politisk branding på sociale medier. Dem vil jeg nu gennemgå:
- Sig tingene som de er. Tal IKKE modtagerne efter munden, selvom det måske ville være det nemmeste og mest omkostningsfrie.
- Rør og engager modtagerne følelsesmæssigt ved passioneret at fremmane en brændende platform, man kan se for sig.
- Lad være med at acceptere tingenes tilstand, vær dynamisk, påpeg nye og forbedrende veje at gå – sammen.
- Inviter til handling i overensstemmelse med en større sags tjeneste og i pagt med eksplicitte værdier.
- Gå ikke på kompromis, men kæmp for en sag, der er tydelig og til at identificere sig med for modtagerne af kampagnen.
- Demonstrer indlevelse, oprigtighed og empati ved at udvise ægte forståelse for modtagernes situation og perception.
- Vis fremtiden. Præsentér en afsender-vision, der er så tydelig, at den kan mærkes, ses og indleves af modtagerne.
Hvis politisk politisk branding skal virke
Jeg skal ikke kunne sige om Martin Luther King have en kommunikationsstrategi, men jeg ved, at mange kampagnetiltag på sociale medier sjældent indgår i en samlet kommunikationsstrategi for afsenderen, der ønsker politisk branding.
Pointen er, at alle modtageren – også du og jeg – tiltrækkes af passionerede afsendere med noget på hjerte. Det gælder i det virkelige liv som på de sociale medier. Det er derfor tvingende nødvendigt at modtagerne kan mærke den politiske afsender tydeligt nok til at kunne anbefale denne til andre.
Det var dét Martin Luther King (også) formåede – helt uden brug af sociale medier.
Derfor. Genlæs de 7 nøglebudskaber fra “I have a dream”-talen. Læs artiklen om valgkamp på sociale medier. Og læg så en langsigtet, tålmodig og fokuseret strategi, der kan genkendes og mærkes overalt, herunder på nøje udvalgte online platforme. Og gør det i god tid inden næste valg – det er aldrig for TIDLIGT at starte.
Rigtig god arbejdslyst med politisk branding (også på sociale medier), der virker!
Ps.
Når jeg skriver, at kun syv procent af al WOM foregår online, er det ikke et udtryk for ‘mit bedste bud’, men forskning foretaget af Jonah Berger, professor i marketing og Word-of-Mouth på Wharton University, USA. Berger er forfatter til bestseller-bogen Contagious: Why Things Catch On.
Har du mod på at eksperimentere med dit eget budskab, og efterprøve hvorvidt det lever op til Jonah Bergers forskning af, hvad der skal til for at skabe WOM, kan du her downloade hans gratis arbejdsbog Crafting-Contagious-Workbook til download.