50 83 10 06 trine@festtaler.dk

Mens vi venter på resultatet, der viser, at Obama har vundet præsidentvalget 2012, kom jeg tænke på et spørgsmål, der i dag kl. 12.44 tikkede ind fra min Facebook-ven Boye Haure. Han skrev:

Det tyggede jeg på i 15 minutter, og kl. 13:00 svarede jeg så Boye tilbage: “Nej. Han er stor og på sine bedste dage eminent. Men jeg synes fx Clinton var større, fordi han også var/er en gudbenådet kommunikator. Kennedy var også god, og Lincoln, der er Obamas idol:)

Forskellen på Obama og Clinton
Jeg er enig med Boye i Obama er en god retoriker, og en stor orator (offentlig taler), og at gennem tiden har holdt kuldegysfremkaldende taler. Men jeg mener at Clinton er en større kommunikator, forstået som den totale evne til at kommunikere. Hvad den mand (Clinton) dog ikke er sluppet af sted med gennem tiden. Med charme, selvtillid og præsidentielt grånende hår.

Billedet jeg har sat på blogindlægget, har jeg gjort mig umage med. Det er MENINGEN, at clinton skal se forvirret ud. Han imiterer nemlig Mit Romney i situationen.

Billedet er fra videoen – ikke som jeg optog, selvom jeg prøvede – der ligger på hjemmesiden Shallow Nation, hvor Præsident Obama, og tidligere præsident Clinton, holdt fælles rally – et slags stort udendørsarrangement – i svingstaten Virginia, den 3. november 2012, og hvor jeg var så heldig (og lykkelig) at få lov at deltage. Det var forrygende. Men samtidig en skueplads for begge præsidenters retoriske genistreger. Og der ER forskel. Selvom de er i verdensklasse begge to.

Bill Clinton er en entertainer, en performer, en underholder og en stor taler. Altså en helstøbt og formidabel kommunikator. Prøv at se videoen herunder, og sammenlign den med Obama.

Begge præsidenter er suveræne og taler til både hjernen og hjertet. De nuancerer sproget, de inkluderer humor, betoninger, kropssprog, stillejer, sproglige finurligheder, de arbejder naturligt med såvel etos, logos som patos, og så kan de levere en tale – for en tale skal ikke holdes, den skal leveres – så der ikke er et øje tørt.

Men Boye spurgte, og fik mig til at tænke. På de små marginaler. Dem, der i denne retoriske vægtklasse, ingen forskel gør, men som kalder på et lille blogindlæg, mens vi venter på valgresultatet og gerne vil uddybe svaret til vores Facebook-venner.

Dit omdømme på sociale medier
Og apropos Facebook-venner har jeg skrevet denne bog om “Dit omdømme på sociale medier“. Den kan købes på Forlaget Frydenlund, og alle andre steder, hvor man kan købe nye bøger.